Wędka, nie ryba

15 maja 2015, 13:30

Z najnowszego Science dowiadujemy się, że pilotażowy program walki z ubóstwem, prowadzony w sześciu krajach, daje świetne rezulataty. W ramach programu „Graduation” ponad 20 000 bardzo ubogich osób dostarczono zasoby produkcyjne – jak np. zwierzęta hodowlane – zapewniono im szkolenia zawodowe oraz informacje o tym, w jaki sposób dbać o zdrowie.



Skuteczne immunosupresyjne generyki

4 maja 2015, 17:56

Zespół naukowy pracujący pod kierunkiem uczonych z University of Cincinnati stwierdził, że leki generyczne oparte na takrolimusie działają u chorych po przeszczepach identycznie jak oryginał.


Bogate w białko śniadanie ograniczy poposiłkowe skoki glukozy

30 kwietnia 2015, 10:27

Osoby z cukrzycą typu 2. mają problem z regulacją poziomu cukru, zwłaszcza po posiłkach. Naukowcy z Uniwersytetu Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie, diabetycy mogą ograniczyć skoki glikemii zarówno po śniadaniu, jak i lunchu.


Ekspert ds. zdrowia publicznego nalega na oznaczanie kaloryczności alkoholu

30 kwietnia 2015, 06:28

Naukowcy przekonują, że na napojach alkoholowych powinna być umieszczana liczba kalorii. Wg Fiony Sim, szefowej Królewskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego, drinki przyczyniają się do epidemii otyłości i prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale i wyraźnie podawały wartość energetyczną.


Problemy na orbicie

29 kwietnia 2015, 09:41

Rosyjanie próbują odzyskać kontrolę nad statkiem towarowym Progres, który miał zawieźć zaopatrzenie na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Progres 59 ma na pokładzie kilka ton żywności, paliwa i urządzeń. Został wystrzelony wczoraj i, według planu, miał jutro zadokować do ISS


Spadek wydatków na naukę martwi naukowców

28 kwietnia 2015, 08:51

Grupa naukowców z MIT-u ostrzega, że spadające wydatki państwa na badania podstawowe mogą spowodować, że zatrzymany zostanie postęp na 15 polach badawczych, od badań nad robotyką i fuzją jądrową po chorobę Alzheimera i rolnictwo.


Wiadomo, czemu jabłka i zielona herbata są dobre dla zdrowia

14 kwietnia 2015, 10:28

Naukowcy odkryli, że polifenole z zielonej herbaty i jabłek blokują białko sygnalizacyjne - czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (ang. vascular endothelial growth factor, VEGF) - które może uruchamiać procesy miażdżycowe i stanowi cel leków przeciwnowotworowych.


Tracimy bioróżnorodność

2 kwietnia 2015, 11:28

W Nature opublikowana badania dotyczące zmian w bioróżnorodności na przestrzeni ostatnich 500 lat. Dowiadujemy się z niego, że do roku 2005 zmiany w użytkowani ziemi doprowadziły średnio do 14% spadku liczby gatunków w lokalnych ekosystemach


Fasola w cieplejszym świecie

25 marca 2015, 12:31

Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%


Wycinka lasów pomaga dżumie

5 marca 2015, 11:11

Wycinając lasy nie tylko przyczyniamy się do globalnego ocieplenia, ale również zwiększamy prawdopodobieństwo wybuchu epidemii... dżumy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy